{{тотал_мин}} мин
26 Jul
26Jul


Socijalne veštine pomoći će Vašem detetu kako da se ponaša u različitim socijalnim situacijama, od razgovora sa porodicom i prijateljima do igranja sa drugarima u školi.Socijalne veštine mogu pomoći Vašem detetu da se sprijatelji, uči od drugih i razvija hobije i sopstvena interesovanja. Takođe, mogu pomoći u porodičnim odnosima i dati detetu osećaj pripadnosti.Dobro razvijene socijalne veštine deteta doprinose dobrom mentalnom zdravlju i sveukupnom kvalitetu života. Koje socijalne veštine su potrebne detetu?  Poželjno je razvijati:

  • veštine igre- deljenje igračaka i čekanje na red u igri
  • veštine komunikacije- kada treba da govori a kada da sluša, o kojim temama treba razgovarati u različitim situacijama i koje gestove treba upotrebljavati
  • emocionalne veštine- upravljanje sopstvenim emocijama i razumevanje emocija drugih
  • veštine rešavanja problema- rešavanje sukoba ii donošenje odluka u određenoj situaciji

Osobama iz spektra autizma nije lako da savladaju socijalne veštine. Postoji dosta strategija i metoda koje možemo koristiti kako bi im pomogli u tome. Jedna od tih metoda je i Video-modeling.Pokušajte da napravite/snimite video zapise socijalne veštine koje želite da naučite dete. Na primer, ako žellite da naučite dete da deli igračke, probajte da snimite situaciju u kojoj dvoje ljud ili dece naizmenično igraju video igre. Važno je praviti pauze i komentarisati „njegov red“ – „njen red“. Nakon toga pokušajte da igrate igru sa Vašim detetom uz komentare „moj red“- „tvoj red“.Možete podučavati emocije gledajući ljude u društvenim situacijama i postavljajući pitanja detetu o tome šta ono misli kako se ljudi osećaju. Zaustavljajte video snimke i komentarišite ton glasa, izraz lica i znakove tela koji mogu pokazivati kako se osoba oseća.Ovu strategiju možete koristiti i kako biste detetu olakšali neku tešku ili novu situaciju. Na primer, odlazak kod zubara ili frizera. Možete snimiti zgradu u kojoj će se situacija dešavati ili pokazivati snimke šišanja ili odlaska kod zubara kako bi dete znalo šta ga očekuje kada stigne na nepoznatu lokaciju. 

Komentari
* E-mail neće biti objavljen na sajtu.