{{тотал_мин}} мин
25 Oct
25Oct

Ako možeš ostati nesputan, dok su oko tebe  svi sputani i tonu u beznađe, uhvaćeni mrežom laži;  Ako možeš da sačuvaš svoju neograničenost, dok oko tebe bitišu ljudi bez dužnosti i morala, Ako možeš ostati nezarobljen, dok oko tebe svi tonu u samovolju; Ili možeš delovati bez prisile i zabrane, Ili možeš donositi odluke; I znaš da je to ideal koji treba da bude dostupan svakome.

Ako možeš delovati po sopstvenoj volji nezagađen, pod prinudom spoljašnosti; Ako možeš živeti i raditi, a da time ne naškodiš drugome, Ako imaš moć snage cunamija u sebi, a možeš sebe sputati u samovolji; Ili možeš preuzeti odgovornost, bez da se pitaš da li je to ispravan način, I slušaš glas svoje savesti!

Tada živiš radi sebe, a ne radi drugoga; Tada imaš svoje sopstveno JA, Tada si SINE moj čovek, I jedino si tada VELIKI ČOVEK, jer si SLOBODAN. Sloboda je biti čovek!

Biti slobodan znači da si bez prinude, Biti slobodan znači imati dušu i savest, Biti slobodan znači imati dužnost i moral, Biti slobodan znači imati odlučnost!

Ako možeš da stojiš i dalje srdačno dok te furije napadaju i kidaju ti meso moga mesa; Ako možeš da pogledaš i ISTINI i LAŽI u oči bez treptaja i uzdaha; Ako možeš da stojiš neporažen iako znaš da ti se kula od peska urušila po ko zna koji put, a ti je strpljivo gradiš iznova prenoseći zrno po zrno peska.

Tada može ceo svet biti tvoj; I ako možeš poput viteza skrušeno odbiti to blago, Tada znaj sine, da si oduzeo teret krsta mog, I tada, samo tada će te moje srce blagosiljati, jer granica ti neće biti ni neba svod.

Znaj sine, da mi tada ni smrt neće biti teška i da predam se nazad Vaseljeni, jer si ti SLOBODAN  ŽIVOTE  MOJ!


                                                           Radunka Lazić 

  • Inspirisana pesmom   Ako -  Radjarda Kiplinga
Komentari
* E-mail neće biti objavljen na sajtu.