{{тотал_мин}} мин
29 Sep
29Sep

Pravljenje nakita kao kaleidoskopska igrica posmatranja i uticaja na fraktale života  - popodnevna tema u mojoj kućnoj radionici sa mamama dece posebnih potreba. Razmena iskustava i ulivanje goriva zmajicama lepotom sklada i pogledom iz drugog ugla.

Dakle, pogledati oko i u sebe, utvrditi poziciju, sagledati okolnosti, odlučiti se za harmoniji kroz ljubav i lepotu. Iznad svega i uprkos svemu. Iznalaziti dragocene, svetlucave ljude i njih nizati kao perle, u kolo međusobno podstičuće i ističuće. Ostvariti ritmiku lepote življenja uprkos strahovima, sistemu, pritiscima.


Možda zvuči apstraktno i možda moje izlaganje nije prijemčivo, ali je izraz duboko doživljenog sa težnjom ka sagledavanju i zakonitostima. A zakonitost je istinska, prisutna i nepobitna. Ona ujedinjuje nameru, misaone procese, volju koja je iznad razuma. Jačina duha, čvrstina odluke i sklad sa osećanjem iz srca materijalizuju stvarnost, menjaju okolnosti. Alhemičarke majke u konstantnoj pripravnosti, kroz ovu radionicu sagledavaju značaj lepote oko, u i na sebi. Značaj ispunjenja oka harmonijom, uzvišenošću kompozicije stvorene svojim rukama, a navođene trenutnom potrebom za baš određenim tonovima, oblicima, fraktalima koji zaceljuju biće. Obnavljaju ga, smiruju, snaže. Prihvatanje i kreacija su start i cilj.


Prezentacija iskoraka u odnosu prema sebi i načinu svakodnevnog ispoljavanja kroz izbor nakita za koji ti nije palo na pamet da je baš za tebe! Gle čuda, nije da se ne prepoznaješ, nije da ne vidiš tu novu sebe koja je evoluirala. A zašto je to važno? Zbog prihvatanja i neosuđivanja sebe i drugih. Zbog direktnog, čak banalnog primera koliko je promena stalna, sveprisutna i da je baš promena težnja, a ne neizvesnost od koje strahujemo. Težnja ka evoluciji bića. Lotos.


Manuelni poslovi, oni koji odmah pokazuju rezultate, vascela i proverena su terapija i potreba oljubljenog bića. Mame i deca uz motikicu, metlu, saksiju, oranicu, bojice, glinu, perle... Kaleidoskopi samoostvarenja, života kao kreacije. Oboji, zasadi, počisti. Ljubav u praksi.

Gordana Borović, umetnica izrade nakita

Komentari
* E-mail neće biti objavljen na sajtu.